Slavnostní otevření nové expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici

30.08.2022 17:50

Slavnostní otevření nové expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici

20.07.2020 18:56

 

 

Dne 13.6.2020 se zástupci Společnosti Boženy Němcové zúčastnili slavnostního otevření nové expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici. Slavnost proběhla za účasti zástupců města, spolků, Královéhradeckého krajského úřadu a všech pracovníků muzea. Po slavnostním úvodu jsme si prohlédli zrekonstruované prostory muzea a byli jsme nadšeni novou moderní expozicí věnovanou životu a dílu Boženy Němcové. Již při vstupu do první místnosti jsme vydechli úžasem nad obrovským panelem s portrétem spisovatelky od Adolfa Kašpara a jejím citátem, který je mottem letošního roku – roku 200. výročí jejího narození: „Já kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let anebo později, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém já bych chtěla žít s rozkoší.“

Kromě velmi zajímavých informací na panelech, je zde vystavena i spisovatelčina pozůstalost – nábytek, obrazy, sklo, porcelán, osobní předměty: vějíř, zápisníčky či skleněné těžítko a pramen jejích vlasů.

Zaujaly nás také hry pro děti – skládačky puzzle s obrázky, posloupnost děje na obrázcích ( z pohádek Boženy Němcové).

V neposlední řadě zde najdeme odraz díla spisovatelky ve filmu, divadle, hudbě, próze a poezii.

Současně jsme shlédli i několik výstav, které jsou v muzeu v současné době instalovány. Jedná se o výstavu Babička ve filmu, která představuje návštěvníkům filmová zpracování z let 1921, 1940 a 1971 včetně filmových kostýmů a zajímavých fotografií.

Druhá výstava představuje ilustrace na téma známých i méně známých pohádek Boženy Němcové z výtvarné soutěže pro děti Královéhradeckého a Pardubického kraje.

O další výstavu se postaraly děti místní mateřské a základní školy a do dřevěných bedýnek nainstalovaly trojrozměrné výjevy z pohádek Boženy Němcové.

A poslední výstava s názvem „Ty děti mně největší starost dělají“ zachycuje příběh potomků manželů Němcových prostřednictvím fotografií, korespondence, dobových dokumentů a knih.

Nová expozice byla otevřena veřejnosti 14.6.2020. Slavnostní setkání u příležitosti zpřístupnění stálé expozice Boženy Němcové se bude konat v rámci jiřinkových slavností 5.září 2020 v 11 hodin.

Obracím se na vás, příznivce spisovatelky našeho kraje Boženy Němcové, udělejte si čas a přijďte novou expozici navštívit, stojí to za to.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem, kteří se na vytvoření krásné expozice podíleli.

 

—————

Zpět


Kontakt

Společnost Boženy Němcové Česká Skalice, z.s.

Helena Ducháčová
Družstevní 849
Česká Skalice
55203

Sídlo společnosti:
Husovo náměstí 20
Česká Skalice
55203


603232579