Rok Boženy Němcové v České Skalici

30.08.2022 17:45

Rok Boženy Němcové v České Skalici

02.01.2020 16:49

Rok Boženy Němcové v České Skalici

V roce 2020 si připomeneme dvousté výročí narození spisovatelky Boženy Němcové.

Řada akcí se chystá nejen v České Skalici, ale i na dalších místech spojených s jejím životem a tvorbou. Česká televize chystá dokumenty o Boženě Němcové, probíhá natáčení čtyřdílného filmu. Mnohá nakladatelství připravují zajímavé publikace, Česká národní banka vydává výroční minci s portrétem spisovatelky. Význam tohoto výročí podporuje Královéhradecký kraj, projekty chystá i Národní památkový ústav.

Životní výročí této spisovatelky jsou vždy vhodnou příležitostí k připomenutí významu a odkazu jejího díla. Dětství a mládí Boženy Němcové je neodmyslitelně spjato s městem Česká Skalice a jeho okolím. Zde malá Barunka vyrůstala, chodila do školy, zde se formovala její osobnost, zážitky ovlivnily její literární tvorbu. Proto je město Česká Skalice přímo předurčeno k uctění její památky řadou kulturních a společenských akcí, které budou realizovány ve spolupráci s místními spolky a organizacemi, zejména se Společností Boženy Němcové. Akce budou určené pro širokou veřejnost, děti i dospělé, připomenou spisovatelku z mnoha úhlů pohledu, se zaměřením na její odkaz ve výtvarném umění, ve filmu i hudbě. Po celý rok se bude veřejnost setkávat s jubilejním logem s portrétem spisovatelky, vycházejícím z loga Muzea Boženy Němcové.

Co nás čeká v lednu a únoru:

Celoroční program zahájí 1. ledna v 18 hodin tradiční novoroční ohňostroj „Rozzářené nebe“, kde se setkáme v komponovaném pořadu s babičkou a paní kněžnou – postavami z „ Babičky“ Boženy Němcové.

Ve čtvrtek 30. ledna bude v Regionálním informačním centru zahájena výstava mapující historii Společnosti Boženy Němcové.

Jedna z nejvýznamnějších událostí bude v sobotu 1. února, kdy se na Husově náměstí v České Skalici uskuteční „Pocta Boženě Němcové.“ Nejprve budou u pomníku spisovatelky položeny květiny, následně si účastníci budou moci prohlédnout výstavu v Regionálním informačním centru. Odpoledne proběhne slavnostní přejmenování Městské knihovny v České Skalici.

V úterý 4. února město Česká Skalice a Společnost Boženy Němcové organizuje zájezd do Prahy. Na vyšehradském hřbitově se v 10,30 hodin uskuteční pietní akt u spisovatelčina hrobu. Následovat bude slavnostní program v prostorách budovy Památníku národního písemnictví organizovaný Literárním archivem.

Únorový program zakončí v neděli 9. února v 8 hodin slavnostní mše svatá v barokním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Malé Skalici, kde se 12. září 1837 Barunka Panklová provdala za Josefa Němce.

O dalších akcích budeme včas informovat.

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Společnost Boženy Němcové Česká Skalice, z.s.

Helena Ducháčová
Družstevní 849
Česká Skalice
55203

Sídlo společnosti:
Husovo náměstí 20
Česká Skalice
55203


603232579