Příspěvek předsedkyně SBN H. Ducháčové

30.08.2022 17:57

 

10.06.2021 17:20

Milí členové a příznivci Společnosti Boženy Němcové,

vynucená přestávka v naší činnosti byla dlouhá, trvala jeden rok a tři měsíce. Jelikož jsme se tak dlouho neviděli, myslím si, že přivítáte možnost se opět setkat a popovídat si. Výbor SBN se sešel již dvakrát a připravujeme pro vás členskou schůzi, na kterou dostanete pozvánku. Sledujeme rozvolňující se situaci a možnost kulturních akcí v našem městě.

Někteří členové výboru využili pozvání do Muzea Boženy Němcové na několik nově instalovaných výstav, které bych vám chtěla doporučit. Dole ve výstavní síni je výstava s názvem „Ach, ty ženy“, která mapuje soukromý život žen na konci 19.století a počátkem 20.století. Obsahuje ukázky módy, vzdělávání, emancipace, úlohu ženy v domácnosti a v neposlední řadě informace o početí, porodu, novomanželské noci apod.

Další výstava je věnována 90. výročí 1. českého literárního muzea v České Skalici.

Poslední výstava, na kterou jsem se velmi těšila, je nazvaná „ Antonín Moskalyk – známý, neznámý“. Je sestavena z poznatků o životě a tvorbě režiséra Babičky a mnoha dalších děl. Na výstavě spolupracovala jeho dcera, úspěšná režisérka Pavlína.

Velice mne dojal zaznamenaný rozhovor s režisérem, v kterém na závěr svého života vzpomíná na krásné, ale i nelehké chvíle. Tato výstava mne vrátila do období mého mládí, kdy jsem se aktivně zúčastnila natáčení filmu Babička jako komparsistka a asistovala jsem při vyhledávání postav do komparsu.

Doporučuji vám všem jít se do muzea podívat nejen na výstavy, které jsou už přístupné, ale i na ty, které se teprve připravují např. válka 1866 a zároveň na novou, moderní a působivou expozici o Boženě Němcové.

Musím pochválit stávající personál Muzea Boženy Němcové za veškerou činnost, kterou vykonávají se zápalem a nadšením, což se zobrazuje na působivém výsledku. Opravdu je za nimi vidět spoustu práce, kterou dovedu ocenit. Jděte se podívat, opravdu to stojí za to.

V přípravné fázi jsou v měsíci září jiřinkové oslavy, v jejichž rámci se budou konat (pokud to situace dovolí) doprovodné akce: koncerty na tvrzi, výstava Babiček apod.

Přeji vám příjemné, klidné, kulturní léto. Helena Ducháčová

 

—————

Zpět


Kontakt

Společnost Boženy Němcové Česká Skalice, z.s.

Helena Ducháčová
Družstevní 849
Česká Skalice
55203

Sídlo společnosti:
Husovo náměstí 20
Česká Skalice
55203


603232579